1.7 Digitaalinen tulevaisuus: utopia vai dystopia?


Teknologisesta tulevaisuudenkuvasta on aina luotu sekä kauhu- että unelmaskenaarioita. Teknologia kehittyy jatkuvasti ja tahti tuntuu vain kiihtyvän entisestään. Tämä saa meidät tietenkin pohtimaan tulevaisuuttamme teknologian kanssa – hallitseeko ihminen konetta vai kone ihmistä?

Analysoin kahta täysin erilaista videota digitaalisesta tulevaisuudenkuvasta. Ensimmäinen video on lontoolaisen suunnittelijan Keichii Matsudan Merger-niminen video nuoresta kirjanpitäjästä lähitulevaisuudessa. Toinen video taas käsittelee hieman erilaista tulevaisuudenkuvaa. UPHIGH Productions:in Microsoft Productivity Future Vision Youtube-video esittää huomattavasti utopistisemmasta tulevaisuudesta, jossa teknologia on valjastettu mahdollisimman tehokkaasti ihmisen käyttöön. 


Tulevaisuuden teknologia maksimoi tehokkuuden



Tehokkuuden merkitys markkinoilla on vain kasvanut vuosi vuodelta enemmän ja se tulee nousemaan yhä nopeampaa tahtia tulevaisuudessa. Digitaalisuudella on suuri rooli tehokkuuden kasvussa, mikä heijastuukin videoilta selkeästi. 

Matsudan videossa koneiden algoritmit ovat kehittyneet niin pitkälle, että ne johtavat suuria yrityksiä ja koneet ovat vieneet suurimman osan työpaikoista. Videon päähahmo on algoritmia vastaan taistellessaan joutunut maksimoimaan tehokkuutensa aivan ihmiskyvyn rajoille. Tämä on kehittänyt itselleen mahdollisimman optimaalisen työpisteen tehokkuuden kannalta – työpiste määrää kaiken hänen elämässään. 

UPHIGH Productions:in videossa tehokkuutta lisäävien laitteiden määrä on lukematon. Videolla esitetään monia moderneja digitaalisia laitteita, kuten erilaisia 3D-hologrammeja, kosketusnäyttöjä, digitaalisia kanvaksia ja muita moderneja tapoja kommunikoida. Videolla esitellään myös tekoälyassistentti. Kaikki laitteet ja sovellukset kommunikoivat yhdessä luoden tehokkaan ja harmonisen työskentelytilan. 


Teknologia johdossa


Tulevaisuudenkuvien videoissa teknologialla on hyvin erilaiset roolit yhteiskunnassa. Matsudan videolla teknologia ovat erittäin suuressa osassa, sillä koneiden algoritmit johtavat suuria yrityksiä. UPHIGH Productions:in videolla teknologialla on myös suuri rooli, mutta eri tavalla. Digitaaliset järjestelmät ja koneet auttavat ihmistä kaikessa töistä arkisiin askareisiin. Ne mahdollistavat tehokkaan ja sujuvan työnteon. Toisin kuin Matsudan videolla, ne eivät ole kaapanneet yhteiskunnan suuria yrityksiä, vaan toimivat yhä ihmisen alaisena. 



Utopia vai dystopia?




Kuten aikaisemmin mainitsin, digitaalisesta tulevaisuudesta on luotu monia kauhu- ja unelmaskenaarioita. Matsuda käsittelee videollaan huomattavasti negatiivisempaa tulevaisuudenkuvaa, jossa kone johtaa ihmistä. Teknologia on vaarassa viedä ihmisiltä työpaikat, ja ihminen joutuu taistella sitä vastaan pitääkseen työnsä. Työ vie ihmiseltä kaiken ajan ja huomion, ja elämää työn ulkopuolella ei enää olekaan. Lopulta ihminen päättää yhdistyä koneen kanssa, sillä hän ei enää näe muuta vaihtoehtoa.

UPHIGH Productions:in videon tulevaisuudenkuva taas tarkastelee digitaalisuuden mahdollisuuksia optimoida työnteon lisäksi myös arjen tehokkuus. Ihminen ja teknologia työskentelevät yhdessä harmonisesti – laitteet auttavat ihmistä olemaan paras, tehokkain versio itsestään. Tämä tulevaisuudenkuva on positiivinen ja vaikuttaa myös realistisemmalta kuin Matsudan dystooppinen video. Itse kallistuisin uskomaan enemmän kyseistä videota, jos minulta kysyttäisiin – tuntuu erittäin epärealistiselta, että algoritmit voisivat ottaa vallan yhteiskunnastamme ja että ihmiset joutuisivat yhdistyä koneiden kanssa. 

Uskotko sinä, että jossain pisteessä teknologia voisi ottaa vallan ihmisestä? Kommentoi mielipiteesi! 

Lähteet


Dezeen 2019. Keiichi Matsuda explores dystopian future of the workplace in new film Merger. Katsottavissa: https://www.dezeen.com/2019/01/17/merger-keiichi-matsuda-future-workplace-augmented-reality-video/ Katsottu 3.9.2020

Youtube 2018. UPHIGH Productions. Microsoft Productivity Future Vision. Katsottavissa: https://www.youtube.com/watch?v=elYb4m9dRA8&feature=youtu.be Katsottu 3.9.2020

Kommentit

  1. Blogissa on käsitelty hyvin kahdesta eri näkökulmasta teknologian tulevaisuutta. Vertailu on selkeää ja tekstiä on helppo lukea. On vaikea ennustaa, miten teknologia voi vaikuttaa tulevaisuudessa ihmisen rooliin yhteiskunnassa, mutta varmasti joudumme sopeutumaan jollain tavalla robotiikan läsnäoloon työelämässämme. Jää nähtäväksi voiko kone korvata ihmisen lähes kokonaan vai pystymmekö luomaan harmonisen suhteen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit