Innovaatioiden tärkeä rooli yhteiskunnan kasvussa


    
    Elämme jatkuvan muutoksen maailmassa, jossa uusia ideoita kehitetään jatkuvasti. Innovaatio tarkoittaa uutta, käytäntöön vietyä ideaa. Tähän ideaan vaaditaan kuitenkin toimiva käytännön toteutus, jotta sitä voitaisiin kutsua innovaatioksi. Innovaatio voi olla uusi toimintamalli tai -tapa, uusi ja/tai paranneltu hyödyke tai jopa uudenlainen näkökulma. Idea ei kuitenkaan ole lähtökohta uuteen innovaatioon – pitää olla jokin ongelma, johon tarvitaan ratkaisu.

 Innovaatiotyypit voidaan jakaa neljään


                             

Innovaatiot on voidaan luokitella jakamalla ne neljään kategoriaan. Jatkuva ja inkrementaalinen innovaatio käsittelevät jo olemassa olevia hyödykkeitä. Jatkuva innovaatio on jokin suurempi laajennus tuotteeseen tai palveluun, kun taas inkrementaalinen innovaatio on jatkuvia pienempiä parannuksia hyödykkeeseen. Disruptiivinen ja radikaali innovaatio liittyvät teknologiseen läpimurtoon markkinoilla. Disruptiivinen innovaatio on läpimurto uudessa markkinassa, kun taas radikaali innovaatio on läpimurto jo olemassa olevassa markkinassa. 

Tämän luokittelutyypin avulla on helpompi arvioida uusien innovaatioiden kannattavuutta sekä menestystä markkinoilla. Luokittelu voi myös auttaa suunnittelemaan innovaatiota paremmin sopivaksi johonkin tiettyyn markkinaan. 

Innovaatiotoiminta osana innovaatiota





Innovaatiotoiminta eli innovointi on toimintaa, jonka avulla ideat syntyvät ja kehittyvät hyödyllisiksi innovaatioiksi. Innovaation luominen on usein epäjatkuvaa kehitystä, jossa muutos etenee epätasaisina harppauksina. 

Innovoinnissa luovuus on avainsana. Luovuudella en tarkoita perinteistä kuvataiteellista luovuutta, vaan enemmänkin kekseliäisyyttä. Uuden keksinnön ideoimiseen tarvitaan paljon luovaa ajatustyötä, sillä innovaattoreiden on osattava ajatella laatikon ulkopuolelta. 

Innovaatiot ovat tärkeitä talouskasvun kannalta

 

Sanomattakin selvää on, että uudet mullistavat innovaatiot vaikuttavat talouden kasvuun. Esimerkkeinä tästä ovat höyryvoiman kehitys 1700-luvulla sekä tietotekniikan 1800-luvun loppupuolella. Ne ajoivat taloudellista kehitystä huimasti eteenpäin. Talouden kannalta innovaatiolla tarkoitetaan teknisiä keksintöjä sekä uusia ideoita, jotka parantavat hyödykkeitä ja/tai tehostavat niiden tuotantoa. 

Talouskasvun vauhdittaminen onkin yksi innovaatioiden tuomista tärkeimmistä eduista. Innovaatiot auttavat tuottavuuden kasvattamisessa, eli samalla tuotantopanoksella voidaan saada aikaan aiempaa suurempi tuotto. Tämän seurauksena talous kasvaa, koska samalla työmäärällä voidaankin tuottaa enemmän hyödykkeitä. 



Innovointi ovat siis aina ollut kriittinen tekijä yhteiskunnan kehityksen kannalta, koska talous ja sen kasvu vaikuttavat kaikkeen ympäröivään elämäämme. Ilman innovaatioita ihmisyhteiskunta ei olisi näin kehittynyt kuin se on tänä päivänä. Innovointi on ollut viime vuosina erittäin kuuma puheenaihe valtamediassa ja siihen on panostettu entistäkin enemmän. Talouskasvu on muodostunut olennaiseksi osaksi talouttamme, mutta voiko se jatkua ikuisesti? Pitkään on ajateltu, että talouden on alituisesti kasvettava, jotta yhteiskuntamme pysyy pystyssä. Mutta onko se edes mahdollista?

Mitä ajatuksia innovaatiot ja talouskasvu herättävät sinussa? Voisitko itse kuvitella ideoivasi uuden mullistavan innovaation?


Lähteet


Euroopan keskuspankki 2017. Miten innovaatiot vauhdittavat talouskasvua? Luettavissa: https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me-more/html/growth.fi.html Luettu 3.9.2020

Inno-vointi. Mitä ovat innovaatio ja innovointi? Luettavissa: http://www.inno-vointi.fi/fi/innovoinnin-periaatteet/innovaatio-ja-innovointi-myos-julkisella-sektorilla Luettu 1.9.2020

Isomäki, A. 14.6.2020. How To Manage Disruptive Innovation: Introducing the Innovation Matrix. Viima-blogi. Luettavissa: https://www.viima.com/blog/how-to-manage-disruptive-innovation-introducing-the-innovation-matrix Luettu 3.9.2020

Kylliäinen, J. 4.3.2019. Innovaatio ja sen johtaminen – Mitä se on ja kuinka onnistua? Viima-blogi. Luettavissa: https://www.viima.com/fi/blogi/innovaatio Luettu: 1.9.2020

Maailmantalous.net. Talouskasvu. Luettavissa: http://maailmantalous.net/fi/abc/talouskasvu Luettu: 3.9.2020


Kommentit

  1. Kiitos kirjoituksesta! Oli erittäin mielenkiintoista luettavaa. Olen itse miettinyt yrittäjyyttä, tällä hetkellä teen tuotteita omaksi ilokseni, mutta uskon että niissä on kehittämsen varaa. Olen samaa mieltä että innovaatio on tärkeää. Siksi olenkin suunnitellut ottavani yhteyttä tuotekehityspalveluun. Tämän blogin voisinkin laittaa seurantaan.
    https://www.defour.fi/palvelut

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit