2.4 Tekoälyn sovellukset sumentamassa todellisuutta – voiko omin silmin nähtyyn enää uskoa?


Tekoäly tarkoittaa koneen kykyä jäljitellä inhimillistä päättelykykyä.” Sillä on monia eri sovelluksia, joita voidaan käyttää esimerkiksi toiminnan tehostamiseen älykkäillä prosesseilla tai ihmistyön korvaamiseen automaatiolla. Yksi tekoälyn sovelluksista on kuvan- ja videonkäsittely. Tekoäly voi avustaa kuvallisen sisällön tuottamisessa tai muokkauksessa kasvojentunnistuksen avulla. Kasvojentunnistus toimii usein siten, että laite mittaa kasvojen eri osien leveyksiä ja etäisyyksiä toisistaan ja näin määrittelee henkilön aiemman datan perusteella.

Kasvojentunnistuksen sovellukset ovat levinneet viime vuosien saatossa kuluttajienkin arkiseen käyttöön – esimerkkinä nuoremman kuluttajaluokan suosima Snapchat, jossa omille kasvoille voi lisätä erilaisia ”filttereitä”. Itsekin olen käyttänyt edellä mainittua sovellusta ja uskon monen teistä lukijoistakin käyttäneen. Yksi viimeisimmästä sovelluksista on myös Applen puhelimissa toimiva lukitus, jonka voi avata omilla kasvoillaan - puhelin tunnistaa henkilön kasvonpiirteet ja avaa lukituksen. 

Kasvojentunnistus ei kuitenkaan lopu vain hauskojen Snapchat-filttereiden käyttöön. Esimerkiksi Kiinassa kasvojentunnistusteknologiaan on panostettu suuresti – maan 176 miljoonan valvontakameran ja kasvojentunnistuksen ansiosta ihmisen on lähes mahdotonta kadota. Tämän kaltainen teknologia mahdollistaa monia asioita, mutta herättää toki myös kysymyksiä turvallisuudesta sekä yksityisyydestä.

Yritysten näkökulma


Yleinen kuvan- ja videonkäsittely on mullistanut markkinoinnin sekä mainonnan jo vuosikymmeniä sitten. Nykyinen tekoälyn avustama kuvan- ja videonkäsittely voi viedä yritysten markkinoinnin aivan toiselle tasolle. Kenen tahansa kasvot voidaan muokata videolle ja saada sanomaan, mitä videon muokkaaja haluaa. Bloomberg QuickTake Originals:in Youtube-videolla selitetään hyvin näiden ns. Deep Fake -videoiden luomisprosessista sekä eduista ja haitoista, joita tällaiset videot luovat. Tämä teknologia siis luo monia mahdollisuuksia, mutta tuo mukanaan myös omat riskinsä. Esimerkiksi tietyn yrityksen edustajia voidaan muokata sanomaan epäedustavia asioita, jolloin koko yrityksen maine kärsii. Tällaiset videot voi olla myös hankala, ellei mahdotonta, todistaa vääriksi, mikäli ne on muokattu hyvin. 

Uhkaako tekoäly yksityisyyttämme?




Mielestäni kasvojentunnistusteknologian tulevaisuus vaikuttaa suurimmilta osin positiiviselta, vaikka ajatus kaiken kattavasta valvonnasta onkin omalla tavallaan uhkaava. Tällainen teknologia voi auttaa esimerkiksi ihmisten paikantamisessa sekä edesauttaa arkipäiväisen elämän tehokkuutta. Kasvot voisivat alkaa toimia ikään kuin avaimena tai koodina erilaisiin toimintoihin, kuten maksamiseen.  Mikäli kaikki olisi valvottua, voisi rikollisuus myös vähentyä. Yle:n artikkelissa mainittiin, että Kiinassa ihminen voidaan löytää minuuteissa tehokkaan valvonnan myötä, joten rikollisetkin saataisiin täten kiinni huomattavasti nopeammin. Tässä kohtaa herää kuitenkin myös kysymys yksityisyydensuojasta – jos kaikkialla on valvovia kameroita, ei missään voi enää olla rauhassa yksityisyytensä kanssa. Ihmisiä kuvattaisiin heidän tietämättään lähes joka askeleella. Omasta mielestäni tämä ajatus on ahdistava. 

 Toisaalta kuvan- ja videonmuokkauksen kannalta kasvojentunnistusteknologian tulevaisuudenkuva näyttää uhkaavammalta. Kuka vain voidaan muokata sanomaan mitä vain – omiin silmiinsäkään ei voi enää luottaa. Käsittely tulee vain edistymään tutkimuksen myötä ja jossakin pisteessä totuutta ei pysty enää erottamaan valheesta. Tämän teknologian vastapainoksi on siis keksittävä toisenlaista teknologiaa, joka pystyy erottamaan muokatun videon oikeasta. 

Tekoälyn sovellukset ovat mielenkiintoinen sekä eriäviä mielipiteitä herättävä aihe. Minkälaisia ajatuksia tämä tekoälyn sovellus herättää sinussa? Olisiko kasvojentunnistus teknologialla tehostettu yhteiskunnan valvonta hyvä asia, vai olisitko huolissasi omasta yksityisyydensuojastasi? Kerro oma mielipiteesi alla kommenteissa!  

Lähteet

CGI. Tekoäly. Mitä on tekoäly? Luettavissa: https://www.cgi.fi/fi/mita-on-tekoaly Luettu 10.9.2020

Elements of AI. Kurssin yleiskuvaus. Mitä tekoäly on? Miten tekoäly määritellään? Luettavissa: https://course.elementsofai.com/fi/1/1 Luettu 10.9.2020

Matikainen, J. 28.3.2018. Entä jos jokainen tekosi tallentuisi kameralle ja sinut pisteytettäisiin kansalaisena? Kiinassa se on pian totta. Luettavissa: https://yle.fi/uutiset/3-10135093 Luettu 10.9.2020

Youtube 2018. Bloomberg QuickTake Originals. It’s Getting to Spot a Deep Fake Video. Katsottavissa: https://www.youtube.com/watch?v=gLoI9hAX9dw Katsottu 10.9.2020

Kommentit

  1. Todella mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu blogiteksti! Kuvat olivat hyviä ja oli kiva, kun oli paljon hyperlinkkejä käytetty. Minäkin ajattelen tekoälyn kehittymisen olevan positiivinen asia, jos sillä saadaan esimerkiksi rikollisuutta hallittua paremmin. Kiinan valvonta oli minulle kuitenkin uusi asia, ja se kuulosti jopa hieman ahdistavalta. Kuitenkin oletan ja toivon, että valvontaa käytetään vain hyvään, joten en ehkä olisi huolissani omasta yksityisyydensuojastani.

    -Ria

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit